Tu możecie pisać jakie przeżycia macie z tą grą, jak się podobała itd. Ja muszę wstawić chodź krótki opis:
Seria Gothic jest bardzo popularną gra RPG. W zależności od części grafiki były różne.
W Gothic 1 jak na nasze czasy grafika jest ogólnie słaba, lecz wtedy, gdy gra wychodziła nie była taką najgorszą, a teraz powstaje do niej bardzo dużo modów.
Gothic 2 ma grafikę dość uznawaną przez fanów i nie, aż taką złą jak można by przypuszczać, modów do niej powstaje mniej niż do pierwszej.
Wyszedł do niej bardzo udany dodatek Noc Kruka, który daje nam do dyspozycji zupełnie nowy świat.
Gothic 3 jest grą ogólnie jeszcze naszych czasów i ma ładną grafikę, ale niestety też sporo bugów.
Zwłaszcza dodatek Zmierzch Bogów jest jak dla mnie najbardziej zbugowaną grą w jaką kiedykolwiek grałem, ale pamiętajmy tylko dodatek, podstawa działa lepiej.
Niedługo wyjdzie 4 część pod tytułem "Arcania a Gothic Tale".
Ciekawostki:
Gothic 1- za wodospadem, nie tym, który płynie obok starej wieży Xardasa tylko drugim jest tajna grota z kufrem, zwojem i miksturą.
Gothic 2- Jeśli popłyniemy w morze bardzo, bardzo, BARDZO daleko ujrzymy krótki filmik na, którym nasz bohater zostaje zjedzony przez potwory morskie(nie wolno używać kodów!).
Za palisadą orków znajduje się:
a) tabliczka z pewnym żartobliwym tekstem od twórców w języku angielskim,
b)grota z trupami pewnych ważnych postaci w grze(a przynajmniej jednego), chyba tę grotę najlepiej jest odszukać w 5 rozdziale jeśli dobrze pamiętam, ale nie mogę tego potwierdzić.
Jaka część podoba wam się najbardziej? Mnie, chyba 2 z dodatkiem NK. Ale szczerze to wszystkie części, chociaż Zmierzch Bogów podoba mi się tylko z fabuły, reszta jest bardzo słabo zrobiona.
Opis w całości został stworzony przeze mnie. Czas abyście wy coś powiedzieli.
ta gra jest świetna gralem w 1, 2, 3 świetna wciągająca na długie godziny fabuła. Bohater ze  skazańca w górniczej dolinie stał się królem całej Myrtany. 
Mi najbardziej podobał się gothic 1. Ale wszystkie części są świetne choć gothic 3 i dodatek Zmierzch Bogów są zbugowane.